torsdag 11 november 2010

Att söka information

Nu har jag ägnat lite tid åt att titta på KTH:s material om informationssökning. Eftersom jag har pluggat mycket på distans genom åren tycker jag att jag fått en god vana i att själv söka rätt på böcker och artiklar på nätet. Min erfarenhet av bibliotek som jag har använt är att det brukar gå snabbt och lätt att få fatt på det material som behövs.Det har aldrig varit svårt att få lånekort och tillgång till databaser på distans. 

Det svåraste tycker jag är att få fatt på bra nyckelord som beskriver det jag letar efter. Där har jag känt behovet av att faktiskt få prata med en bibliotekarie "på riktigt" för att få hjälp vidare. Men å andra sidan har jag aldrig prövat att chatta med en jourhavande bibliotekarie vilket verkar helt korkat så här i efterhand.... Jag har alltså suttit och grubblat och sökt själv när det förmodligen funnits hjälp bara några klick bort... Hmm, inte så begåvat... :p  Men här tror jag verkligen att guider som den från KTH kan vara till hjälp. Det är lätt att fastna i sina egna tankebanor och även om guiderna inte innehåller just det ord man själv söker så bidrar de till att hitta nya sökstrategier.

En sak som jag inte riktigt gillade med guiden från KTH var att länken för nästa sida flyttade på sig beroende på vilken sida man var på. Det kan tyckas som en liten petig detalj men en sån sak kan faktiskt få mig att sluta använda en tjänst. Risken är att man fastnar i form istället för innehåll. 

Ibland kan jag tycka att det är lite förvirrande när man byter universitet och därmed även bibliotek. Nu tycker jag ju egentligen inte att man ska likrikta saker alltför mycket, men just bibliotek är väl ändå ganska lika i sitt utbud av tjänster? Min lite trötta hjärna skulle uppskatta om deras olika hemsidor och söktjänster såg någorlunda lika ut.... Jag har gått igenom en massa olika sökguider och tycker väl egentligen att de påminner ganska mycket om varandra - varför inte kraftsamla (för att använda en favortifloskel från det militära :p) till en enda universitetsbibliotekshemsida med tillgång till hela landets samlade bibliotekariekompetens? Plocka det bästa från alla onlinetjänster (gillade förresten att man enkelt kan söka i bibliotekskatalogen från mobilen, mer sånt!)

 
Länk till Försvarshögskolans bibliotek som är specialiserade på böcker inom krigsvetenskap, statskunskap mm

4 kommentarer:

  1. Håller med charlotta om att du har en bra idé om att kraftsamla allt till en hemsida! Sedan har jag samma uppfattning om det där med att länken flyttade på sig beroende på vilken sida man var. Jag fattade egentligen inte att jag störde mig på det förrän jag läste ditt inlägg. Men jag fick leta mig tillbaka hela tiden och det var störande....

    SvaraRadera
  2. Förresten Erika. Jag skrev ett svar till dig i min egen blogg ( blogginlägg om IKT-verktyg och frustration) Jag undrade lite om projektarbetet där och orkar inte skriva om min fråga igen, jag är ju så långrandig S: Om du har lust och tid får du gärna gå in och kolla där!

    SvaraRadera
  3. Halloj :-) Har varit lite frånvarande ett tag pga jobbet, men jag kollar direkt Malou... :-)

    SvaraRadera